
Toţi pe care îi întâlneşti te vor învăţa ceva…
“Teoria mea, asa cum îi spuneţi, presupune anumite principii de mişcare a corpului pe care le-am descoperit studiind şi gândindu-mă la mişcările şi tehnicile lui O-Sensei. De fapt, s-ar putea aplica la orice artă marţială şi nu sunt neapărat specifice aikido-ului. Pentru început, scopul principal al mişcării corpului este să prevină poziţia în care poţi fi aruncat, lovit sau atacat cu succes în vreun fel. Un mod de a face asta este, bineînteles, să te ghemuieşti sau să te dai înapoi ca să scapi, dar aikido recomandă ca “a intra” sau a înainta puţin este de asemenea o metoda bună de a evita să fii lovit; acesta este principiul “irimi” (literal, “a intra cu corpul”). Teoria mea este că cele mai importante trei elemente în realizarea acestei intrări sunt: postura, schimbarea poziţiei corpului şi tehnica.
Spre deosebire de poziţiile folosite atunci când călăreşti sau în alte arte marţiale precum karate, în aikido folosim o postură care se bazează în mod esenţial pe hanmi, aşa numita poziţie a jumatăţii de corp. O-Sensei însuşi se referea la ea sub numele de metoda triunghiului sau principiul triunghiului (sankakuho).
În aikido, accentul se pune mai puţin pe a aplica tehnica şi mai mult pe a te asigura că rămâi teafăr.”
Masatake Fujita Shihan 8 Dan a început să practice Aikido ca elev direct al lui O’Sensei Morihei Ueshiba încă din anii tinereţii. De atunci şi-a perfecţionat arta pe care a descoperit-o la Hombu Dojo şi, mai mult, a răspândit în întreaga lume principiile pe care se bazează Aikido: armonie, spirit, energie, seriozitate, prietenie, PACE.
Masatake Fujita Sensei s-a născut în 21 aprilie 1937, în regiunea manciuriană Shinkyo. A început să practice Aikido când s-a stabilit în Tokio, în toamna lui 1956. A devenit unul dintre cei mai de seamă reprezentanţi ai Hombu Dojo, parcurgând de-a lungul timpului, trei generaţii de îndrumători de cel mai înalt nivel al Aikido-ului: O’Sensei Morihei Ueshiba, Kisshomaru Ueshiba şi Moriteru Ueshiba, actualul Doshu. A fost secretarul Fondatorului, descoperind tainele artei marţiale în amănunt şi transmiţând mai departe toate învăţăturile pe care le-a acumulat.
A ocupat diverse funcții la nivel de conducere în cadrul Hombu Dojo, printre care cele de Director al Biroului Administrativ și Membru al Consiliului Federației Internaționale de Aikido.
În țara noastră, Fujita Sensei, a venit pentru prima dată în 1992, iar din anul 1993 a făcut parte din conducerea organizațiilor care au practicat aikido aikikai, în funcția de director tehnic din partea Hombu Dojo.
În România, maestrul Fujita este prețuit de un număr impresionant de practicanți, el fiind primul care le-a deschis ochii și inima multora către ceea ce înseamnă cu adevărat aikido. I-a uimit și le-a transmis tehnica sa impresionantă, dobândită în anii petrecuți alături de Morihei Ueshiba, cultivând pasiunea în jurul căreia și-a trăit aproate întreaga viață.
“ Nu ştiam nimic despre aikido în acel moment, dar din clipa când i-am văzut faţa, mi-am dat seama că nu era o persoană obişnuită. Am fost impresionat pe loc. Nu conta pentru mine că era o persoană care făcea arte marţiale sau orice altceva, pur şi simplu ştiam că, orice ar fi făcut acolo, nu putea greşi aşa că de a doua zi, m-am alăturat dojo-ului.”
Aikido-ul lui Fujita Sensei este adesea descris ca fiind “puternic”, și este bine cunoscut pentru stăpânirea tehnicilor de “intrare”. Reputația lui îl precede în abilitățile sale de a controla atacurile ukes. El și-a concentrat în mod tradițional învățăturile în lumea întreagă asupra fundamentelor și principiilor Aikido.
“Prima mea întâlnire cu Fujita Shihan a fost edificatoare în privința eficienței aikido-ului, eu trecând în acel moment de la practicarea karate-ului la aikido. L-am atacat puternic și real pe maestru, trezindu-mă aruncat fără cel mai mic efort la peste doi metri distanță de el și am încercat din nou, cu același rezultat! Extraordinar era faptul că în momentul în care Shihan pășea pe tatami, imediat toată lumea era captivată de energia și spiritul lui. Personalitatea, spiritul și tehnica deosebită a maestrului și-au pus amprenta puternic pe dezvoltarea mea, atât ca practicant de arte marțiale, cât și ca om.” ( Sensei Nicolae Mitu)