Noutati

Mai mult decât o artă marţială, AIKIDO

20.11.2017

来たるを迎え、去るは送る、対すれば相和す。五 五の十、 ・ 一 九の十、二 八の十。大は方処

を絶し、細は微塵に入る。活 ・ ・ 殺自在」

Dacă vine, întâlnește-l, dacă pleacă, trimite-l departe, dacă se opune atunci unifică. 5 și cu 5 fac 10, 1 și cu 9 fac 10 , 2 și cu 8 fac tot 10. Marele suprimă toate, micul apare minuscul. Puterea vieții și a morţii.

Oameni, unde a dispărut dragostea ?

Aikido este deseori cunoscut ca “Arta Păcii” sau “Calea Armoniei”.

Câteodată este descrisă ca fiind “Calea Armonizării Ki-ului” Bineînțeles, “Do” este “Calea”, iar cuvântul “Ki” este așa de comun în timpurile noastre că nu mai are nevoie de descriere.

Apoi avem “Ai” – care nu înseamnă nici pace nici armonie.

Caracterul 合 reprezintă un capac care acoperă o gaură sau o deschidere și de fapt înseamnă “a combina”, “a întâlni” sau “a se potrivi” (ca un capac peste un container).Pentru a fi mai clar, există unele implicații ale păcii și armoniei -dar atunci când japonezii vorbesc despre aceste lucruri, ei utilizează unvocabular complet diferit (deși unii din compuși pot include acel kanji).Asta nu înseamnă că pacea, dragostea sau armonia nu sunt importante în Aikido sau că ele nu au fost importante pentru Fondatorul Aikido, Morihei Ueshiba; mai mult ca sigur că au fost.

 

Și asta nu înseamnă că traducerea pe care v-am dat-o la început este incorectă, deoarece nu este în mod necesar greșită. Ceea ce au făcut ei a fost o încercare de a traduce cuvântul “Aikido” într-un fel care reprezintă misiunea de ansamblu a acestei arte.

Aikido este o artă neobişnuită, cu principii izvorând din artele marţiale şi din filozofie. Spre deosebire de alte arte marţiale, esenţa aikido e independentă de forma fizică a mişcărilor. E independentă de procedeele individuale. Totuşi, formele şi procedeele izvorăsc din esenţă. Această esenţă inefabilă e cea care face aikido atât de fascinant si, în acelaşi timp, atît de greu de înţeles.

 

Aikido este o artă martilă japoneză dezvoltată de Morihei Ueshiba (adesea supranumit O-Sensei). La nivel pur fizic este o artă ce include tehnici derivate din Jujitsu şi Kenjutsu. Aikido nu are ca scop lovirea oponenţilor cu pumnul sau cu piciorul ci mai degrabă folosirea energiei atacatorilor pentru a obţine controlul asupra lor prin imobilizare sau pentru a-i proiecta la distanţă. Aikido-ul pune accent pe mişcare şi pe dinamica posturii.

 

Fondatorul spunea: ”Singurul mod în care pot să explic cu adevărat Aikido, este să desenez un triunghi, un cerc și un pătrat.”

Un triunghi cu vârful în sus reprezintă focul, pe când unul cu vârful în jos reprezintă apa. Cele trei laturi ale triunghiului reprezintă diferite trinități: cerul, pământul și omenirea; mintea, corpul și spiritul; trecutul, prezentul și viitorul, etc. Un triunghi reprezintă dimensiunea circulației ki-ului.

Un cerc este emblema universală a infinitului, perfecțiunii și eternității. Natura se exprimă în cercuri, circuite și spirale. Cercul poate reprezenta zero-ul, vidul care împlinește toate lucrurile. Reprezintă dimensiunea lichidă.

Un pătrat este stabil, ordonat și material. Stă la baza lumii fizice, compuse din pământ, apă, foc și aer. Pătratul reprezintă dimensiunea solidă.

Triunghiul reprezintă generarea de energie și este cea mai stabilă postură fizică. Cercul simbolizează unificarea, seninătatea și perfecțiunea; este sursa tehnicilor nelimitate. Pătratul este formă și soliditate, baza controlului. În textele rămase de la maestrul Morihei Ueshiba există o referire la trei tipuri de antrenament:

  1. Cel al armonizării minții individului cu activitatea tuturor lucrurilor din univers.
  2. Cel al armonizării corpului cu activitatea tuturor lucrurilor din univers.
  3. Cel care face KI-ul ce unește mintea și corpul să se armonizeze cu activitatea tuturor lucrurilor din univers.

Adevăratul practicant de Aikido este cel ce atinge aceste trei componente 3 simultan, nu doar în Dojo, ci în oricare alt moment al vieții sale. Rezonanța corpului provine din unitatea minții și corpului și această rezonanță se armonizează cu rezonanța universului. Esența constă în armonizarea rezonanței corpului cu rezonanța universului. Din aceasta se naște căldura, lumina și puterea, toate părti ale unui spirit realizat deplin.

„All the principles of heaven and earth are living inside you. Life itself is truth, and this will never change. Everything in heaven and earth breathes. Breath is the thread that ties creation together.”( Toate principiile raiului și lumi prind viata în tine. Viata în sine este adevăr,iar asta nu se va schimba niciodată.Totul de dincolo și de aici respira. Respirația este firul ce leagă creația.) Morihei Ueshiba „Life is growth. If we stop growing, technically and spiritually, we are as good as dead.”( Viata este creștere. Dacă incetam sa creștem, suntem la fel de buni ca și morți.)

– Morihei Ueshiba

Aikido nu este doar o artă marţială, ci un stil de viaţă.

– Codruta

Referinte pentru acest articol

author: Codruta Stefan

Cred ca acesta este scopul suprem: sa trăiești o viata a pasiunii și autenticității. Iar orice e mai puțin decât asta, e mai puțin. De ce ai accepta mai puțin?

Comentarii
0

Leave a reply