search back preload
header-test

Cătălin Andrei TițaData nașterii 

12 Mai 1979

1 Dan Aikido

Instructor Aikido, BJJ

Motto-uri

Fii ceea ce eşti, nu-i copia pe alţii, fii tu un model pentru alţii şi luptă pentru ceea ce crezi. Daca vrei sa schimbi ceva, fii tu schimbarea.

Caută simplitatea, fericirea vine din lucrurile simple.

Ajută-i si pe alţii, nu le da in cap, e loc pentru toată lumea.

"Don't just exist, be the best you can possibly be."

Lasă ceva nemuritor in urma ta.

"Să cauţi fericirea in bunurile materiale e ca şi cum ai incerca să-ţi saturi foamea punându-ţi sandvişuri pe tot corpul."

"Mama always said, life is like a box of chocolates, you never know what you're gonna get."

"Logic takes you from A to B. Imagination takes you everywhere"

Ce-mi doresc

Imi doresc să le transmit copiilor bucuria mea de a practica, de a mă mișca, de a invăța lucruri si tehnici noi, de a evolua continuu; imi doresc ca ceea ce fac să aibă un rol educativ, ce le va folosi pe tot parcursul vieții. Imi doresc să-i vad că se mișcă altfel, că au altă atitudine, că se descoperă, că-şi descoperă corpul, aptitudinile, că vor fi mai relaxați, că vor zâmbi mai mult, că vor deveni mai creativi, mai flexibili fizic și mental, cu o imaginație fără limite, mai motivați, că vor invăța să se exprime, că le place mişcarea, că-și găsesc increderea de sine, că nu le este frică de nimic, că iubesc ceea ce fac, că sunt corecţi, că-şi respectă parinţii și că-i respectă pe cei din jurul lor, și nu in ultimul rând vreau să văd dorința, plăcerea de-a veni la antrenament, cum numără orele pâna la antrenament, și nu iși irosesc viața care este un cadou unic.

Ma deranjeaza ca românii se simt inferiori altor nații, tot timpul ne căciulim in fața altora, că avem o problemă in a ne exprima, a ne exprima personalitatea, nu trebuie să ieșim din rând, nu trebuie să fim altfel, tot timpul și peste tot ni se induce un mod de a fi, de a ne exprima intr-un mod care li se pare celorlalți potrivit, celorlalți care de fapt nu se exprimă...ajungând mulți dintre ei niște frustrați, apoi inducându-le și altora frustrările lor. Românii nu-și mai zâmbesc, se urăsc, fiecare se crede mai deștept decât celălalt, fiecare acumulează frustrări pe care le transmite mai departe. Oamenii nu fac decat să comenteze ce fac ceilalți, să critice, și am ajuns să nu mai fim noi inșine din cauza a ''ce spun ceilalți'', de teama de a nu fi catalogați, trăind după șabloane. Rar mai găsim oameni relaxați, naturali, zâmbitori, fiind ei, acceptând oamenii așa cum sunt..  Oamenii au devenit lași, pentru că e mai simplu să nu lupte, s-au adaptat. Asta e lumea ''normală''  in care ar trebui să trăim și la care să ne adaptăm?!  nu cred și nu vreau!  Vreau copiii să aibă curaj să se exprime și să fie ei inșiși, să ''nu plece niciodată cu șansa a doua'', să aibă mentalitate de invingător, iar jiu-jitsu este unul dintre instrumentele ce ii poate ajuta pe copii.

Mă deranjează că oamenii muncesc puțin dar se supraestimează, ajungând și modele pe deasupra; cred că lipsesc calitatea și o altfel de mentalitate.

Jiu-jitsu / aikido inseamnă schimbare de vieți, inseamnă extrem de multe lucruri bune aduse in viața oamenilor ce practică dar și a celor din jurul lor, pentru că starea de bine se transmite.

Viziunea mea nu coincide cu antrenamentele pentru ruperea oaselor, ridigizarea muşchilor si a creierului, umflarea muşchilor, si filosofia că practicantul de artă marţială=bătăuş; ci are la bază gândirea, flexibilitatea, mişcarea, longevitatea, evitarea conflictului atunci când se poate, respectul, integritatea, loialitatea, sinceritatea, cuvântul dat, respectul de sine si nu in ultimul rând a arăta o altă cale, o alternativă, un refugiu, faţă de societatea de astăzi unde nu mai avem timp pentru noi in goana după tot felul de lucruri nesemnificative, un loc unde timpul se oprește, un loc unde avem timp pentru noi.

Fiecare om are un talent, niște aptitudini, el trebuie doar să şi le descopere. 'Discover who you are' - ne spune Roy Dean la sfârşitul fiecărui material de-al său... Poate menirea noastră era sa fim pictori, balerini, actori, etc, si nu ceea ce suntem astăzi; nu ştim ce zace latent in noi...            http://www.youtube.com/watch?v=CyiIvrPW4BY

Oricine se poate imbogăţi peste noapte, dar nu oricine poate transpira pentru visurile lui. Oricine poate să-şi cumpere centuri si diplome, dar nu oricine poate merge pe o cale dreaptă si sinceră.

Studii

Facultate profil economic

Master Nutriţie

Hobby-uri

Tot ce inseamnă 'Mens sana in corpore sano' (Ginastica natural, Yoga, Dans etc, Nutriţia ) și tot ce mă face mai creativ.

Maeștri preferați

Daniel Toutain şi Christian Tissier - aikido

Rickson Gracie și Rafael Lovato Jr. – bjj; 

Roy Dean – aikido si bjj

Istoricul meu în aikido

Aventura mea in practica aikido-ului a inceput in anul 2000 cu Şerban Derlogea (un om pentru care in continuare am un deosebit respect) iar dupa un an de practica intensiva (dimineaţa si seara) dânsul m-a trimis la dojo-ul de la Lia Manoliu, deşi dânsul era pe linia Federatiei Romane de Aikido iar cei de la Lia Manoliu pe linia Aikikai (linia japoneza impusa in Romania de Fujita Sensei – elev al lui O'Sensei). Pe vremea aceea se antrenau acolo toţi cei care sunt acum instructori Aikikai si au propriile lor dojo-uri.

Dupa o pauză in care nu ştiam in ce direcţie s-o iau, am revenit la dojo (o parte dintre cei care se antrenau acolo la inceput işi formasera deja propriile dojo-uri; mai rămăseseră Nicolae Mitu, Silviu Vieru si Mihai Vladu) şi-am inceput să studiez linia Aikikai, o tehnică ce mi s-a părut mult mai bine structurată, curată si mai apropiată de realitate.

In timp a rămas Sensei Nicolae Mitu ( era centură neagră cand l-am văzut prima dată la un stagiu făcut de un belgian venit la invitaţia domnului Derlogea, si cine s-ar fi gândit atunci că vom ajunge după atâta timp, să și lucrăm impreună?!  ) cel de la care am invăţat aikido si am obţinut centura neagră dupa un examen de 5 ore.

De-a lungul timpului au apărut intrebări pe care mi le-am pus in legătură cu ceea ce practicam si răspunsurile au venit după un stagiu in 2011 cu Maestrul Corallini (elev direct al lui Saito Sensei) cât si din video-urile cu Saito Sensei, aşa am devenit interesat să studiez Takemusu Aikido ( aikido-ul dus mai departe de Saito Sensei, omul care a stat cel mai mult langa O'Sensei, in casa căruia a locuit impreună cu soţia sa, și căruia i-a fost devotat timp de 24 de ani; cel care a dus mai departe aikido-ul aşa cum a fost lăsat de O'Sensei, fără a-i aduce modificări si 'imbunătaţiri', de-asta poate fi denumit aikido tradiţional).

Istoricul meu in Gracie Jiu-Jitsu (jiu-jitsu brazilian)

Dupa ce-am inceput să facem la dojo puţină luptă la sol către sfârşitul antrenamentului de aikido, apoi aflând de familia Gracie, am inceput să caut informaţii pe internet și am aflat de Royce Gracie și de isprava lui in primele UFC-uri ( și-a invins toti adversarii ce practicau alte stiluri de luptă, prin submisie – renunțarea la luptă inainte de limita de timp) nu aveam cum să nu mă apuc să studiez. Tot pe internet am găsit clubul Soul Fighters, și-am inceput să practic acolo, pentru o perioadă.

Apoi l-am descoperit pe Rickson Gracie iar după un timp am aflat că din Japonia s-a intors un român – Marius Vârlan - ce studiase acolo 8 ani Gracie JJ pe linia lui Rickson G și se intorsese in România pentru a-și forma o echipă. Am fost la un antrenament cu el, iar in prezent mă antrenez tot cu el.

Intereseul meu este către filosofia, principiile Gracie jiu-jitsu ( un sistemul complet de autoapărare) și mai puțin pe partea competițională (brazilian jiu-jitsu) unde se pierde ideea de autoapărare, dar și pe partea competițională există lucruri bune, utile, tehnici superbe, și oricine ar trebui să participe măcar o dată in viață la o competiție pentru emoțiile, adrenalina, prietenia, ș.a, ce le va cunoaște acolo.     http://www.youtube.com/watch?v=hmk0SnJCsq8

AddThis Social Bookmark Button

S5 Box

Vă puteți conecta folosind un cont local sau contul Facebook asociat.