search back preload
header-test

Aikido Tradițional alături de Paolo Corallini Shihan

Luna iulie a însemnat pentru mișcarea Aikido din România întâlnirea cu unul dintre marii maeștri ai acestei arte marțiale, Paolo Corallini Shihan, cel mai important reprezentant al ramurii tradiționale (Iwama Ryu) al acestei discipline. Paolo Corallini Shihan deține cel mai înalt grad Iwama Ryu din lume (Iwama Ryu Dai Senpai) fiind unul dintre cei mai importanți studenți ai lui Morihiro Saito Sensei.

 

Paolo Corallini a început studiul artelor marțiale în anul 1969, întâi cu Ju-Jutsu pentru ca, în același an, să descopere, așa cum spune maestrul, "o artă marțială rațională, completă, extrem de eficientă și inteligentă", Aikido. A studiat alături de cei mai faimoși maeștri ai acestei arte marțiale, atât japonezi, ca Nobuyoshi Tamura, Koichi Tohei, Yoshimitsu Yamada, Hiroshi Tada, Mitsugi Saotome, Seiichi Sugano, Yasufusa Kitaura precum și europeni, ca André Nocquet și Christian Tissier.

Însă momentul cel mai important, așa cum Corallini Sensei mărturisește este acela al vizitei la Iwama, locul în care fondatorul Morihei Ueshiba a creat și definitivat Aikido. În anul 1984, dorind să-l cunoască pe Morihiro Saito Sensei (unul dintre cei mai apropiați elevi ai fondatorului) și să viziteze dojo-ul în care s-a născut Aikido, Paolo Corallini face o vizită în Japonia, în Iwama. După primul antrenament ținut de Morihiro Saito, realizează că ceea ce învățase până atunci este diferit față de ceea ce se studia la Iwama și decide, așa cum ne-a mărturisit, "să-și suflece mânile" și să o ia de la zero învățând Aikido-ul pe care Morihiro Saito și l-a însușit după o viață alături de Morihei Ueshiba.

În anii următori leagă o relație apropiată de Morihiro Saito Sensei pe care îl invită anual în Italia pentru a-i face cunoscute tehnica și experiența publicului european, întorcându-i în același timp vizitele, la Iwama pentru a acumula cât mai mult din ceea ce Morihiro Saito oferea.

Paolo Corallini Sensei și-a câștigat renumele prin nenumăratele stagii de pregătire susținute în peste tot în lume și în special în Europa, promovând fără încetare moștenirea lăsată de O-Sensei. Pentru Paolo Corallini legătura principală cu fondatorul Aikido a reprezentat-o Morihiro Saito, încercând întotdeauna să execute tehnicile așa cum le-a văzut la acesta. Corallini Sensei ne-a mărturisit la București că cel mai mare compliment pe care l-a primit a fost când cineva l-a numit "o copie, o umbră a lui Morihiro Saito".

Anul acesta ne-am bucurat de primul stagiu condus de Paolo Corallini Shihan în România, organizat de clubul Aikibudo și Kenshin Dojo. Modalitatea de predare, poveștile, părerile personale și toate amănuntele de interior, din dojo-ul din Iwama, alături de tehnica sa și în special de modul de execuție al bukiwaza (tehnica de luptă cu armele) au fost pentru mulți o revelație și o încântare, un pas în plus spre o înțelegere mai profundă a Aikido-ului. Având o inteligență deosebită și o cultură pe măsură, Corralini Sensei a pus în evidență unele lucruri la care majoritatea aikidoka practicanți nu ar fi avut acces. De la influențele culturale asupra filozofiei Aikido, multe europene, care își au dovada în bliblioteca personală a fondatorului, până la rădăcinile aflate în diverse arte marțiale ale tehnicilor, maestrul a făcut din acest stagiu unul memorabil pentru mulți practicanți.

O istorie este importantă, ea simbolizând puterea Aikido-ului și spiritul lui O-Sensei. Pe scurt, povestea spune că acesta umbla pe o cărare îngustă de munte pe marginea unei prăpastii, atât de îngustă încât nu avea loc decât o singură persoană. Drumul lui O-Sensei a fost blocat de un tâlhar care l-a amenințat că îl va ucide dacă nu îi va da toți banii pe care îi avea. Perioada grea din Japonia acelor ani nu l-a îndemnat pe O-Sensei la acte de caritate și atunci tâlharul l-a atacat. Evident că O-Sensei l-ar fi putut arunca în prăpastie poate doar cu forța ki-ului său, însă nu acesta era spiriul care-l stăpânea și pur și simplu nu a făcut altceva decăt să pășească pe lângă tâlhar și să-și continue drumul, ceea ce mai apoi va naște unul din pilonii Aikido: irimi (intrarea).

Îi mulțumim lui Paolo Corallini Sensei pentru viziunea sa despre Aikido pe care ne-a împărtășit-o la București și mai ales pentru sinceritatea cu care știe să atingă spiritul fiecărui aikidoka.

AddThis Social Bookmark Button

S5 Box

Vă puteți conecta folosind un cont local sau contul Facebook asociat.