search back preload
header-test

Masatake Fujita, începutul pasiunii pentru Aikido

Masatake FujitaMasatake Fujita, 8 dan Shihan Aikikai, s-a născut în aprilie 1937 în Shinkyo (astăzi Changchun), în Manciuria ocupată de Japonia, tatăl său lucrând acolo ca reprezentant al guvernului japonez. Familia sa a fost repatriată în 1948 în Sapporo, Hokkaido, orașul în care s-a născut tatăl său, iar în 1956, maestrul Fujita s-a mutat în Tokio pentru a studia la Universitatea Takushoku.

Deși la universitate se studiau, ca materii de bază, karate, judo, sumo sau kendo, maestrul a luat contact cu aikido-ul printr-o întâmplare, cu aportul fericit al tatălui său. Acesta îl cunoscuse pe O-Sensei în Manciuria, prin intermediul unui grup preocupat de studiul artelor marțiale și în a cărui conducere era implicat în mod activ. Astfel, tatăl maestrului, un judoka cu experientă, a studiat aikido sub îndrumarea directă a lui Morihei Ueshiba într-o vreme în care majoritatea practicanților de aikido erau oameni cu o experiență considerabilă și în alte arte marțiale.

La plecarea fiului spre universitate, în amintirea vremurilor petrecute în Manciuria, tatăl lui Masatake Fujita l-a însărcinatMasatake Fujita - teorie aikidope acesta să-l contacteze pe O-Sensei și să-i transmită salutările sale, fără însă a-i sugera nici cel mai mic gând despre practica aikido.

Mai mult, Fujita Sensei își amintește că, până la întâlnirea cu O-Sensei, nu a luat, niciodată, în considerare să înceapă studiul aikido. Însă, o zi rece de noiembrie, atunci când a reușit, după câteva luni de așteptare, să-l cunoască pe Morihei Ueshiba, i-a schimbat întreaga viață.

Într-un interviu cu Stanley Pranin, cunoscutul jurnalist și istoric al aikido, maestrul spunea: "Nu știam nimic despre aikido la acea vreme, dar din momentul în care i-am văzut fața am putut spune că nu este o persoană obișnuită. Am fost impresionat pe loc. În momentul acela, nu a contat pentru mine dacă era o persoană care practica arte marțiale sau orice altceva, am știut că orice face el acolo nu putea fi greșit și în ziua următoare m-am înscris la dojo.". Masatake Fujita si copiiFujita Sensei continuă: "Nici nu văzusem încă aikido, dar o singură privire la chipul lui O-Sensei și decizia era luată; ceea ce cred că este cu adevărat uimitor. Acest gen de lucruri se întâmplă câteodată, și câteodată suntem suficient de norocoși să întâlnim o astfel de persoană."

În același interviu, maestrul Fujita povestește despre primele antrenamente la dojo-ul din Tokyo. Când Masatake Fujita a început să studieze aikido la Tokyo, O-Sensei nu era prezent tot timpul la dojo, el petrecându-și majoritatea timpului în Iwama, și venind de obicei în weekend-uri pentru a demonstra tehnicile. Astfel, Fujita Sensei mergea dimineața la antrenamentele susținute de Kisshomaru Sensei.

În acea perioadă, Kisshomaru Sensei se antrena cu oricine venea să practice, predând și fiind uke în același timp. Numărul practicanților nu era foarte mare, doar șapte sau opt, fiecare având un partener regulat, cu excepția lui Arikawa Sensei, cu o înfățișare ieșită din comun, care nu părea să aibă unul din cauza unui motiv ascuns. Fujita Sensei avea să afle curând motivul. S-a dus direct la Arikawa Sensei spunându-i un bucuros "Onegaishimasu!". Înainte de a ști ce l-a lovit, Arikawa Sensei l-a aruncat cu un shihonage executat într-o clipire.

Mastake Fujita - Nicolae MituMulți dintre colegii de început ai maestrului Fujita au fost activi multă vreme, contribuind la răspândirea și promovarea aikido-ului în întreaga lume. Maestrul Fujita însuși a fost un important contribuitor la răspândirea aikido-ului, fiind trimis special al Hombu Dojo în toată lumea, în tări din America de Sud și până în Europa de Est. A ocupat diverse funcții la nivel de conducere în cadrul Hombu Dojo, printre care cele de Director al Biroului Administrativ și Membru al Consiliului Federației Internaționale de Aikido.

În țara noastră, Fujita Sensei, a venit pentru prima dată în 1992, iar din anul 1993 a făcut parte din conducerea organizațiilor care au practicat aikido aikikai, în funcția de director tehnic din partea Hombu Dojo.

În România, maestrul Fujita este prețuit de un număr impresionant de practicanți, el fiind primul care le-a deschis ochii și inima multora către ceea ce înseamnă cu adevărat aikido. I-a uimit și le-a transmis tehnica sa impresionantă, dobândită în anii petrecuți alături de Morihei Ueshiba, cultivând pasiunea în jurul căreia și-a trăit aproate întreaga viață.

Masatake Fujita - Nicolae Mitu"Prima mea întâlnire cu Fujita Shihan a fost edificatoare în privința eficienței aikido-ului, eu trecând în acel moment de la practicarea karate-ului la aikido. L-am atacat puternic și real pe maestru, trezindu-mă aruncat fără cel mai mic efort la peste doi metri distanță de el și am încercat din nou, cu același rezultat! Extraordinar era faptul că în momentul în care Shihan pășea pe tatami, imediat toată lumea era captivată de energia și spiritul lui. Personalitatea, spiritul și tehnica deosebită a maestrului și-au pus amprenta puternic pe dezvoltarea mea, atât ca practicant de arte marțiale, cât și ca om." - Sensei Nicolae Mitu

AddThis Social Bookmark Button

S5 Box

Vă puteți conecta folosind un cont local sau contul Facebook asociat.